Când decizi să începi un proces de terapie, drumul până la psihologul potrivit pentru tine e dificil. Unde îl cauți? Cum îl alegi? Cum știi că ai ales bine?
În 20 martie, am inițiat, la L’Atelier Cafe, o călătorie prin aceste întrebări. Evenimentul a avut două etape – prima de discuție la mese rotunde și a doua de informare. Fiecare grup de participanți a avut trei opriri, la fiecare fiind întâmpinat de câte una dintre psihoterapeutele noastre – Paula Nuțaș, Denisa Dascăl și Roxana Frunză.
„Nu dăm rețete pe gramaje în alegerea psihoterapeutului. Mai degrabă, deschidem această discuție”, spune Ovidiu Talpoș, gazda evenimentului.
La fiecare masă, s-a abordat o etapă diferită din procesul de alegere al psihoterapiei. Ghidați de întrebările psihoterapeutelor, participanții au povestit despre experiențele lor, nevoi cu care merg în terapie și deschiderea spre a începe un proces psihoterapeutic.
Apoi, Roxana, Paula și Denisa au venit cu informații concrete și utile pentru participanți. Lăsăm aici câteva sfaturi utile care sperăm să te ajute în propria căutare.
Unde și cum cauți psihoterapeutul?
- Prieteni, familie, colegi – poți lua sfaturile apropiaților în considerare, însă trebuie să ai în minte că nu întotdeauna rezonăm cu un psihoterapeut în același mod în care persoana care ni l-a recomandat a rezonat. Iar asta e în regulă.
- Asociații/ ONG-uri care oferă servicii psihologice
- Aplicații mobile, precum I’m Fine, Hedepy
Cum alegi psihoterapeutul?
- Poți alege în funcție de înfățișare, vârstă, sex, însă nu numai aceste aspecte asigură potrivirea cu un psihoterapeut.
- Atenție la „clickbait” – acele programe promovate pe rețele de socializare care promit rezultate într-un timp scurt sauîn pași. Psihoterapia are o durată nedeterminată, în funcție de istoricul și starea fiecărei persoane, iar asta nu arată calitatea procesului.
- Terapeutul are pregătirea necesară – e acreditat de Colegiul Psihologilor.
Cum știi că ai ales psihoterapeutul potrivit? Fii atent dacă:
- Încalcă codul etic – confidențialitate, nu pune granițe în cabinet și în afara lui.
- Te judecă în funcție de valorile lui personale.
- Deseori, anulează sau reprogramează ședința.
- Îți spune ce să faci, încearcă să îți influențeze deciziile.
- Vorbește mult despre sine.
- Se distrage cu alte lucruri în
timpul terapiei. - Face reclamă la alte servicii pe care le oferă.
La sfârșit, ne-am strâns într-un cerc deschis. Ne-am privit și ne-am zâmbit. Ne-am amintit că fiecare are propriul ritm și că e în regulă să îți ia timp până să decizi să mergi la terapie, să alegi un psiholog și să îl schimbi atunci când simți că procesul nu funcționează. Ne-am mai amintit că psihoterapeuții sunt ființe umane care pot greși, însă important este să simțim că relația terapeutică oferă un loc sigur pentru a discuta ce ne deranjează.
Articol redactat de Patricia Cîrtog, membră Minte Forte