Semnificația unei vacanțe reușite poate fi diferită pentru fiecare dintre noi. Chiar și la nivel individual, vacanța poate satisface nevoi diferite în momente diferite de timp. Fie că îți dorești câteva zile de odihnă și liniște sau simți nevoia să pornești într-o aventură, există câteva lucruri la care poți reflecta atunci când începi să îți planifici concediul. Am inclus mai jos câteva idei care te pot ajuta să te deconectezi de muncă și să te bucuri mai mult de zilele libere – indiferent de momentul anului în care decizi că ai nevoie de o vacanță.
- Începe prin a discuta cu colegii care vor prelua activitățile tale în perioada în care vei fi plecat(ă). E important să existe claritate de ambele părți asupra acestora. Totodată, comunică clar nivelul disponibilității tale pe durata vacanței. Dacă nu vei putea răspunde la telefon decât pentru anumite urgențe sau doar între anumite intervale de timp, menționează acest aspect. Nu porni de la așteptarea ca disponibilitatea să fie interpretată în același mod de toată lumea.
- Dacă folosești telefonul ca unul dintre instrumentele principale în activitatea ta profesională – fiind mereu conectat(ă) la notificări și mesaje legate de muncă, este de ajutor ca în perioada vacanței să îți setezi o altă frecvență de verificare a acestora. Acest lucru te va ajuta să te deconectezi de gândurile legate de muncă.
- Alege să petreci cât de mult timp poți în natură. Deconectarea de activitățile profesionale se petrece atunci când reușim să ne reconectăm la altceva. Iar natura ne oferă posibilități infinite de conectare la lucruri simple, care ne hrănesc pozitiv.
- Fii în contact cu propriul mod de relaxare. Deconectarea și recuperarea după perioade obositoare și stresante sunt diferite pentru fiecare dintre noi. Atunci când îți planifici zilele de concediu, include pe listă și acele activități despre care știi că te reîncarcă și te bucură.
- Păstrează loc pentru spontaneitate și noutate. Atunci când mergem într-un loc nou există tentația să planificăm un program clar pentru fiecare zi, pentru a ne asigura că nu ratăm ceva important. Însă, într-un loc nou (și nu doar acolo) există o mulțime de experiențe pe care le putem rata printr-o supra-planificare. Planificarea are beneficiile ei – generează entuziasmul anticipării trăirii experiențelor la care visăm. Astfel, gândește-te la spontaneitatea și flexibilitatea în alegerea experiențelor de vacanță ca fiind o sursă de noutate pe care viața de zi cu zi nu ne-o permite mereu.
- Deși toate zilele de vacanță au farmecul lor, se pare că ultima zi ne va rămâne ca una dintre cele mai accentuate amintiri. Memoria noastră păstrează mai vii primele, și cu precădere ultimele momente ale unei experiențe. Așa că, îți poți planifica în ultima zi de vacanță activități de amintirea cărora vrei să te bucuri mai mult timp.
- Mai multe zile libere nu înseamnă neapărat și o vacanță mai odihnitoare sau mai bună. Un studiu derulat de o universitate din Finlanda menționează că o perioadă de 8 zile ar fi suficiente pentru a te bucura pe deplin de o vacanță.
- Planifică-ți timp de reacomodare cu activitățile profesionale. De obicei, când revenim din concediu, nu beneficiem de un timp de tranziție între cele două stări – deconectare și reactivarea resurselor necesare pentru a rezolva lucrurile de care suntem responsabili la muncă. Această modificare bruscă în gradul de activare al energiei noastre se poate transforma într-o stare de copleșire și suprasolicitare. Imaginează-ți că după o perioadă lungă de repaus în care nu ai făcut activitate fizică, începi să alergi un maraton. Pentru a nu-ți supune organismul unui efort prea mare pe care nu îl vei putea susține pe termen lung, e important să începi treptat prin a te antrena.
Să aveți o vacanță așa cum aveți nevoie!
Articol scris de Cristina Chirazof, membră Minte Forte
REFERINȚE:
How to Take a Relaxing Vacation Without Stressing about work. Cassie Shortsleeve, Time Magazine, 2019.
5 Science-Backed Tips for Better Vacations. Jessica Stillman, Inc., 2015.
Science Says This Is the Ideal Vacation Length. Jessica Stillman, Inc., 2015.
How to Make Your Summer Vacation Actually Relaxing. Jessica Stillman, Inc., 2015.
The Smartest Way to Take a Vacation. Sumathi Reddy, The Wall Street Journal, 2015.
The Scientifically Proven Way To Have The Best Vacation Ever. Laura Vanderkam, Fast Company, 2015.
Vacation (after-) effects on employee health and well-being, and the role of vacation activities, experiences and sleep. Jessica de Bloom, Sabine A. E. Geurts & Michiel A. J. Kompier, Journal of Happiness Journal, 2013.