După un prim sezon fructuos în care am povestit despre familie, depresie, dependențe și construirea sensului, am revenit în septembrie în forță și am demarat sezonul al doilea, pentru a ataca noi teme care ne sunt aproape.
Prima proiecție a fost cea a filmului „Close”, care ne-a introdus în intimitatea unei prietenii sincere și jucăușe dintre doi adolescenți, dar și în tragedia pierderilor relaționale din această perioadă. Am asistat la imaginea frumoasă, dar dureroasă, în același timp, a subțierii treptate a legăturii intime dintre cei doi până la transformarea ei într-o distanță rece, apăsătoare. Am observat cum pierderea acestei conexiuni într-o perioadă sensibilă, poate genera o suferință profundă și acțiuni impulsive cu consecințe tragice. Regizorul filmului, Lukas Dhont, mărturisește că s-a inspirat din studiul psihologei Niobe Way concretizat în cartea Deep Secrets: Boys’ Friendships and the Crisis of Connection. Întrebarea pe care Niobe Way o scoate la lumină și pe care ne-am pus-o și noi pe parcursul filmului este: în ce măsură băieții rezistă normelor culturale despre masculinitate prin a avea prietenii intime și vulnerabile între persoane de același sex? Am discutat despre suicid în perioada adolescenței, pierdere, vinovăție și frustrare, acceptare și căutarea sensului și, în final, vindecare. Proiecția și discuțiile din jurul filmului “Close” au marcat Ziua Mondială pentru Prevenția Suicidului, din 10 septembrie.
În luna octombrie am sărbătorim Ziua Internațională a Non-violenței cu o discuție despre ideea pe care o propunea Gandhi, cum că sărăcia e cea mai gravă formă de violență, aceasta deprivând o persoană de cele mai fundamentale drepturi. Am vizionat împreună filmul “Detachment”, o portretizare a violenței fizice și emoționale la care sunt supuși un grup de adolescenți cu posibilități financiare scăzute, marginalizați de societate. Am reflectat la forța lucrurilor mărunte care ne fac să ne simțim văzuți de ceilalți și la cum absența lor ne poate modela viața într-o direcție mai puțin fericită.
Filmul lunii noiembrie a fost „Women Talking ”, o dramă extrem de realistă ce ilustrează zbuciumul unui grup de femei abuzate de bărbați într-o comunitate religioasă izolată. Un dialog socratic purtat într-o șură, în jurul a trei variante: să nu facă nimic, să rămână și să lupte sau să plece. În România, 1 din 4 femei este ori a fost la un moment dat agresată fizic sau sexual de partener sau fostul partener. În anul 2022 s-au înregistrat aproximativ 2045 de sesizări pentru hărțuire, iar până în august 2023 s-au înregistrat deja 38.000 de cazuri de violență domestică. Cu ocazia Zilei Internaționale pentru Eliminarea Violenței Împotriva Femeilor din 25 noiembrie, am reflectat la contextul în care violența împotriva femeilor e normalizată, la resursele care ajută o femeie să iasă din situații de violențăși la metodele sau resursele pe care le avem noi pentru a le sprijini.
În luna decembrie am vizionat animația „Puss in Boots”, în care motanul încălțat își epuizează 8 din cele 9 vieți și pornește într-o nouă aventură pentru a le redobândi cu ajutorul ultimei dorințe mitice. Colegele noastre Diana Cichi și Mădălina Milaș au moderat o discuție despre recunoștință și aprecierea lucrurilor mărunte care dau sens vieții. Aceasta din urmă se poate simți ca atunci când motanul se oprește pentru o clipă din aventura sa pentru a mirosi trandafirii din drumul său.
Ne-am oprit și noi să mirosim trandafirii și să fim recunoscători pentru spațiul pe care îl avem la Cinematecă, pentru prezența bogată de care am avut parte de la voi și pentru susținerea pe care am primit-o încă de la începutul proiectului!
Sezonul al doilea din Cinemateca Minte Forte continuă în acest an, iar ediția din ianuarie ne aduce pe ecranul de proiecție filmul “Les Intranquilles”, o poveste dificilă de familie și cuplu în care unul dintre parteneri se confruntă cu tulburarea bipolară. Dacă dorești să reflectezi la cum se simte această tulburare atât din perspectiva celor care se confruntă cu ea, cât și din perspectiva partenerului, prietenului sau familiei, te așteptăm la film pe 22 ianuarie și ulterior, la o discuție cu psihoterapeuta Ancuța Mihăese.
Te așteptăm, ca de obicei, la Insomnia Cafe&Bistro, pe strada Universității, nr. 2, de la 18:30!
Articol redactat de Miruna Biholaru,
membră Minte Forte