Decizia de a face o schimbare este rareori una ușoară pentru cineva cu tulburări alimentare. Dacă tulburarea de alimentație are ca efect subnutriția, aceasta poate denatura modul în care persoana își percepe corpul, lumea din jur sau chiar și motivațiile noastre de a încerca să o ajutăm.
Bombardându-i cu avertizări cumplite cu privire la consecințele tulburării lor alimentare asupra sănătății probabil nu va funcționa. Simptomele tulburărilor de alimentație îndeplinesc adesea un rol important în viața persoanei, fiind o modalitate de a face față emoțiilor neplăcute – astfel rezistența la schimbare poate fi puternică. Deoarece este posibil să fii întâmpinat cu defensivitate sau negare, va trebui să abordezi cu atenție subiectul acesta. Îți propunem câteva recomandări pentru a avea o discuție cât mai productivă cu o persoană care crezi că suferă de o tulburare alimentară.
1. Alege un moment bun.
Alege un moment în care poți vorbi cu persoana în privat, fără distrageri sau constrângeri. Nu îți dorești să vă opriți în mijlocul conversației din cauza altor obligații! De asemenea, este important să aveți conversația într-un moment de calm emoțional.
2. Explică de ce te preocupă starea celeilalte persoane.
Evită discursurile lungi sau critica deoarece acest lucru nu va face decât să pună cealaltă persoană în defensivă. În schimb, fă referire la situații și comportamente specifice pe care le-ai observat și care te îngrijorează. Obiectivul în acest moment nu este de a oferi soluții, ci de a exprima îngrijorările cu privire la sănătatea persoanei, cât de mult ții la ea și ești dispus să o ajuți.
3. Fii pregătit pentru negare și rezistență.
Există șanse mari ca cealaltă persoană să nege că are o tulburare de alimentație sau să devină furioasă și defensivă. Dacă se întâmplă acest lucru, rămâi calm și respectuos. Amintește-ți că această conversație poate fi percepută ca foarte amenințătoare pentru cineva cu tulburări alimentare. Nu lua acest lucru personal.
4. Întreabă dacă persoana are motive pentru a dori să se schimbe.
Chiar dacă celeilalte persoane îi lipsește dorința de a se schimba de la sine, este posibil să vrea să se schimbe din alte motive: să facă pe plac altcuiva, să se întoarcă la școală sau la serviciu, de exemplu. Tot ceea ce contează în acest moment este că e dispusă să solicite ajutor.
5. Fii răbdător și susținător.
Nu renunța dacă persoana te respinge la început. Poate dura ceva timp până va fi dispusă să se deschidă și să admită că se confruntă cu o dificultate. Important este să deschidem liniile de comunicare. Dacă persoana e dispusă să vorbească, ascult-o fără să o judeci, indiferent cât de neașteptat ar putea suna ceea ce îți spune. Arată că îți pasă, crezi în ea și că vei fi acolo la nevoie.
Pentru mai multe informații privind tulburările alimentare și recuperare, consultați articolele Tulburările de alimentație și Recuperarea în tulburările alimentare .
Articol redactat de Mircea Măniță și editat de Paula Nuțaș, membri Minte Forte