În general, se ştie că e bine pentru menţinerea sănătăţii mintale să îţi antrenezi mintea cu diferite activităţi. Recent, grupul de cercetători Park et. al (2013), a investigat mai specific ce categorie de activităţi are într-adevăr efecte benefice asupra funcţionării mintale, în special la persoanele în vârstă.
Astfel, un număr de 221 de oameni cu vârsta cuprinsă între 60 şi 90 de ani au fost împarţiţi în şase grupe şi urmăriţi timp de trei luni, timp în care au desfăşurat o anumită activitate câte 15 ore pe săptămână, după cum urmează:
Dobândirea de abilităţi complexe care solicită efort mintal crescut:
1. Fotografierea cu camere digitale a presupus învăţarea folosirii echipamentului şi a programului pentru a edita pozele;
2. Matlasarea cu ajutorul maşinilor de cusut computerizate a presupus crearea de modele şi coasrea lor;
3. Fotografierea cu camere digitale şi matlasarea cu ajutorul maşinilor de cusut computerizate.
Implicarea în activităţi care solicită efort mintal scăzut:
4. Activităţi făcute în cadrul unui grup social: relatare de poveşti, excursii la muzee, angajarea în jocuri etc.;
5. Activităţi făcute individual, acasă: ascultarea muzicii clasice, rezolvarea unor jocuri de cuvinte, vizualizarea de documentare etc.
6. A mai existat un grup de control care nu a fost implicat în niciun fel de activitate, ei doar completând aceleaşi evaluări ca restul participanţilor.
Îmbunătăţirile la nivelul memoriei s-au observat în mod semnificativ la participanţii din grupurile implicate în activităţi cu efort mintal crescut. Mai specific, cele mai bune rezultate s-au observat la cei care au dobândit abilitatea de a fotografia cu camere digitale şi la cei care au combinat această abilitate cu cea de matlasare. Se pare că abilitatea de a fotografia folosind camere digitale presupune învăţarea unei cantităţi mari de informaţii noi, în timp ce matlasarea este o activitate solicitantă mai mult la învăţarea iniţială.
Concluzia
Îmbunătăţirile reale ale memoriei se văd în special în urma implicării continue şi pe o durată mai mare de timp în acest gen de “exerciţii” mintale solicitante. Este necesar pentru sănătatea minţii noastre să facem lucruri noi şi care ne provoacă în a gândi!
Surse:
‘Mentally Challenging Activities Improve Memory as Baby Boomers Age’, The University of Texas at Dallas, 22 octombrie 2013
‘Learning Challenging New Skills Like Photography Improves Memory’, PsyBlog, 6 decembrie 2013
Material realizat de Iulia Man, voluntară Minte Forte