O relație este, simplu spus, o legătură de durată între două persoane ce interacționează în mod repetat. Legătura strânsă creează o interdependență între cele două persoane, ceea ce înseamnă că atunci când una se schimbă, această schimbare generează, într-un fel sau altul, o schimbare în cealaltă persoană și invers.
Rădăcinile relațiilor în existența umană
Despre importanța relațiilor în viața noastră s-a tot vorbit și se va mai vorbi, cu siguranță. Multe teorii din psihologie plasează relațiile la baza personalității noastre, definind chiar personalitatea prin prisma recurenței unor situații interpersonale în viața unui om. Cu alte cuvinte, suntem ceea ce suntem pentru că interacționăm cu cei din jurul nostru.
Din perspectiva acestor teorii, pericolele psihosociale semnificative pe care le resimțim cel mai des sunt, de fapt, de natură socială: singurătatea, izolarea, respingerea. De asemenea, majoritatea problemelor de sănătate mintală apar în urma pierderii unor relații sau a eșecului de a forma relații apropiate și sigure. Dezvoltarea psihologică sănătoasă sau nesănătoasă, precum și vindecarea unor răni emoționale, se întâmplă, așadar, în dinamica din relațiile pe care le avem de-a lungul vieții.
Cercetătorii evoluționiști spun că suntem înclinați din naștere spre a forma atașamente puternice, durabile și armonioase cu ceilalți. Din punct de vedere evoluționist, organizarea în grupuri sociale și triburi ne creștea capacitatea de a aduna hrană, a construi adăposturi și a ne proteja de prădători, deci de a supraviețui. În ziua de azi, în ciuda complexității rețelelor sociale pe care ni le putem crea, persistă dorința de a fi parte dintr-o comunitate strânsă pentru a ne simți în siguranță.
Unele cercetări sugerează chiar că creierul nostru și-a dezvoltat de-a lungul timpului un mecanism de protecție care se activează atunci când ne simțim izolați social. Acestea au observat că atunci când ne simțim singuri și izolați, ne trezim des în timpul nopții, fără să ne dăm seama, ca și cum am fi conștienți de faptul că dacă ceva s-ar întâmpla în mijlocul nopții, nu ar fi nimeni acolo să ne protejeze. Așa cum, în timpurile preistorice, oamenii erau într-un real pericol atunci când dormeau departe de tribul lor. Așadar, dacă ne simțim singuri, creierul nu ne lasă să dormim profund.
Relațiile sociale… în relație cu sănătatea
Pe termen lung, interacțiunile și relațiile sociale pe care le avem vor decide lucruri importante ce țin de sănătatea noastră în general, precum starea noastră de bine, satisfacția cu propria viață, cât de des ne îmbolnăvim, cât de repede ne recuperăm după anumite boli sau experiențe dificile și chiar cât de mult trăim.
Studiile arată că prieteniile și legăturile strânse pe care le avem cu alți oameni ne fac să ne simțim mai fericiți, ne cresc stima de sine, ne dau un sentiment de sens și apartenență și ne fac să adoptăm obiceiuri mai sănătoase pentru viață.
În concluzie…
Chiar dacă e vorba de prieteni, familie, cuplu sau colegi cu care împărtășim momente de bucurie, distracție ori amuzament, conexiunile interumane îndeplinesc o nevoie umană profundă și susțin bunăstarea noastră mintală, precum și dezvoltarea noastră sănătoasă.
Nu este atât de important câte relații avem, cât calitatea lor, profunzimea și măsura în care ele ne ajută să ne îndeplinim diverse nevoi psihoemoționale, cum ar fi cele de sprijin sau siguranță.
Articol redactat de Paula Nuțaș, membră Minte Forte
Referințe:
Neyer, F.J., & Lehnart, J. (2006). Personality, relationships, and health: A dynamic-transactional perspective. In M.E. Volrath (Ed.), Handbook of personality and health (pp. 195–214). Sussex, UK: John Wiley & Sons
Kurina, L. M., Knutson, K. L., Hawkley, L. C., Cacioppo, J. T., Lauderdale, D. S., & Ober, C. (2011). Loneliness is associated with sleep fragmentation in a communal society. Sleep, 34(11), 1519-1526.
Thoits, P. A. (2011). Mechanisms linking social ties and support to physical and mental health. Journal of health and social behavior, 52(2), 145-161.
Yang, Y. C., Boen, C., Gerken, K., Li, T., Schorpp, K., & Harris, K. M. (2016). Social relationships and physiological determinants of longevity across the human life span. Proceedings of the National Academy of Sciences, 113(3), 578-583.
Recomandări de cărți:
Friendship: The Evolution, Biology, and Extraordinary Power of Life’s Fundamental Bond, de Lydia Denworth