S.S.M. – Ziua 6 – Atelier de ascuțit mintea

Ziua 6: Atelier de ascuțit mintea

„Școala te învață să memorezi, nu să gândești critic”. Acesta a fost punctul de plecare al discuției din cadrul Atelierului de ascuțit mintea susținut de către Andrei Lucian.

Cu toate că titlul atelierului poate să creeze o serie de expectanțe destul de vagi și largi, odată ce am trecut printr-un joc simpatic de cunoaștere, cu doza proaspătă de energie și curiozitatea fiecăruia dintre participanți pusă la contribuție, lucrurile au început să prindă contur.
Tema care ne-a pus mințile la lucru și care a adus la suprafață apetitul pentru dezbatere a fost una destul de controversată, polarizarea.
Am început discuția prin a încerca să înțelegem ce înseamnă termenul pentru cei din sală, ca mai apoi să găsim sau să formulăm o definiție cu care să ne simțim mulțumiți. Când s-au gândit la polarizare, participanții l-au văzut ca pe un fenomen care are tendința să împartă oamenii în tabere sau care presupune să-ți susții părerile cu tărie. Un fel de (d)efect de turmă, am concluzionat noi.
O întrebare pe care ne-am pus-o este „Cum am putea să combatem polarizarea”? Câteva modalități pe care le-am identificat sunt:

*A juca rolul de avocat al diavolului
*A încerca să înțelegi perspective multiple
*A pune la îndoială ceea ce știi (îndoială constructivă)
*A încuraja dezacordul în grupurile din care facem parte

Odată echipați cu o mai bună înțelegere a fenomenului de polarizare, trainerul noastru i-a provocat pe participanți să găsească teme care generează scântei în conversație sau care provoacă reacții emoționale puternice în oameni. Cutia noastră de ascuțit mintea cuprindea subiecte precum politica, mersul la psiholog, feminismul, refugiații, familia tradițională, LGBT+, vegetarianismul , marșul pentru viață sau body-shaming&operațiile estetice.
Ce se întâmplă când pui lista aceasta de subiecte „grele” în fața unor oameni din medii diferite, cu opinii diferite și experiențe de viață diferite? Depinde de cadrul pe care îl construiești și de modul în care facilitezi discuțiile.

Atelierul a cuprins discuții deschise, exerciții unu la unu sau momente de introspecție personală în care fiecare să-și pună întrebări legate de opiniile sale în legătură cu subiectele abordate. Ce-am descoperit împreună e că avem o rezistență ridicată la a ne schimba părerile sau la a le pune la îndoială. Întâlnirea cu propriile păreri și încercarea de a înțelege părerile opuse celor pe care le avem noi este una dificilă. De ce? Fiindcă părerile noastre sunt adeseori adânc înrădăcinate în valorile noastre.

Un exercițiu foarte util de gândire critică la care vă invităm și pe voi este să luați una dintre temele controversate de mai sus sau oricare altă temă vă vine în minte. Apoi, pe o scară de la 1 la 5, în care 1 reprezintă dezacordul total iar 5 reprezintă acordul total, să vă poziționați față de tema respectivă. Care este atitudinea pe care o aveți față de ceea ce ați ales? Ce contra-argumente puteți să găsiți pentru poziția voastră? Care sunt factorii care v-ar putea determina să vă schimbați părerea? Doar gândiți-vă la asta câteva minute, oricât de inconfortabil v-ar putea face asta să vă simțiți. Scopul exercițiului este să ne ajute să ne dezvoltăm gândirea critică.

Însă dacă folosirea dezacordului și a gândirii critice sunt atât de importante, ce ne împiedică să le folosim mai des în viața de zi cu zi sau ce ne determină să fim atât de reticenți în a recurge la ele?
O serie de factori pot să fie:
* Dezacordul îi face pe ceilalți să se simtă incomfortabil
* Dezacordul poate să fie văzut ca o lipsă de respect
* Coeziunea de grup este considerată mai de preț

Cu toții cunoaștem un Gică-Contra. În cultura românească, Gică are o reputație mai mult negativă decât pozitivă, cu predispoziția lui de a pune întrebări și a găsi nodul în papură. Gică, pe cât de enervant pare uneori, pe atât de util poate să fie pentru creativitatea și găsirea de noi soluții într-un grup.

Concluzia atelierului și articolului nostru?
Exprimați-vă dezacordul, oricât de inconfortabil v-ar putea face asta să vă simțiți! Și provocați-vă gândirea critică!

 

Articol realizat de Mădă Boțu