S.S.M. – Ziua 7 – Atelier – Emoții prin fereastra imaginației

Sau cum să transfigurezi emoțiile în universuri colorate în minte, cu semnificație

Am pornit incursiunea prin explorarea emoțiilor și a imaginației ghidați de formatorii Alexandru Giurgea și Bogdan Ovidiu Talpoș –  Ce sunt ele? Cum funcționează? La ce sunt utile? Cum ne putem folosi de ele? Acestea sunt doar câteva din întrebările abordate prin acest atelier.

Am aflat că emoțiile și imaginația se întrepătrund. Că unele emoții ajută și sporesc imaginația. Că imaginația susține și creează emoții.

Am pornit spre lumea interioara devenind o sămânță – noi, care creștem, ne dezvoltam în mai multe direcții simultan si învățăm. Am învățat să ascultăm de planta imaginației noastre, să devenim conștienți de nevoile noastre, pe care mintea le exprimă în moduri diferite la fiecare dintre noi.

Mai apoi, am trecut printr-un spectru emoțional complet, de la emoțiile de bază, în forma lor brută, necizelată, la forme mai difuze, mai complexe, mai dinamice. Am cernut de acolo emoțiile pe care le simțim în raport cu felul în care sinele nostru apare în imaginație. Le-am găsit, le-am numit, devenind mai conștienți de ele, de cum se exprimă ele.

Am trecut mai apoi la a integra aceste emoții nou (sau vechi) descoperite în noi înșine. Această integrare aduce în față nevoia de a cultiva latura noastră emoțională, indiferent de intensitatea sau complexitatea emoției, învățând să o trăim ca un mod de a explora lumea noastră interioară și cea exterioară. Am învățat să lăsăm emoțiile să se exprime complet, apoi să identificăm mesajul pe care ele ni-l transmit despre noi, să le împărtășim cu ceilalți și apoi să reflectăm asupra acestui ciclu afectiv, integrând ceea ce am aflat în sinele nostru, în imaginea noastră despre noi, în povestea noastră, a fiecăruia. Nu în ultimul rând, am adus emoția în concret și am transpus-o într-o statuie care o oglindește. Invitați fiind la reflecție, aceste experiențe au deschis în mintea noastră moduri noi de a folosi imaginația pentru a ne înțelege și exprima emoțiile.

Am descoperit împreună prin această experiență de învățare că atât imaginația cât și latura emoțională sunt două moduri naturale, înnăscute de a cunoaște, experimenta si a trăi pe deplin lumea noastră interioară si exterioară si ca acestea se cer cultivate prin atenție grijă, timp si răbdare.

Avem în continuare, in viețile noastre de zi cu zi, invitația e a ne dezvolta imaginația, de a creste si îngriji o relație cu planta imaginației, folosindu-ne de curiozitate, sa ne lăsăm surprinși de rezultatele pe care ni le va oferi acest proces.

De asemenea,  rămâne ca fiecare să își exploreze propriul univers emoțional, să îl accepte și să îl integreze în imaginea aceasta despre noi pe care o numim sine.

Articol realizat de Doris Rogobete