Războiul cu Oglinda

În prezent, mass-media ne face să ne izbim, inevitabil, de imagini care nu mai reprezintă doar persoane din proximitatea noastră –rude, prieteni, colegi. Ajungem să ne comparăm vizual cu străinii de care ne leagă doar rețelele de socializare, cu vedete și cu imagini modificate în Photoshop. În acest context, nu e niciun secret că percepția asupra imaginii noastre corporale are de suferit.

Așadar, am dorit să căpătăm mai multe informații despre acest fenomen în plină evoluție, de la o persoană avizată. Ne-am întâlnit miercuri, 23 noiembrie, la Casa Tranzit cu profesor universitar doctor Aurora Szentagotai. În cadrul prelegerii susținute în cadrul proiectului Psihoechilibru în fața celor peste o sută de participanți am aflat cum se manifestă diferit aceste probleme de imagine corporală la bărbați și la femei, care este perioada în care ele debutează și cum au evoluat ele de-a lungul istoriei.

Ni s-a prezentat, de asemenea, conceptul de “fat talk”, mai exact modul în care discuțiile pe care le avem cu apropiații despre imaginea noastră ne influențează gândirea. Conversațiile în care ne plângem unii la alții despre cât ne-am îngrășat și programe de mers la sală, replici precum „ Arăți grozav! Ai slăbit!” sau “Nu, mulțumesc, sunt la dietă” ne amintesc constant că trebuie să fim atenți la proporțiile corpului nostru.

La sfârșit, doamna profesor a răspuns întrebărilor publicului despre cum putem ajuta apropiații care au astfel de probleme și despre cum putem ghida copii să nu ofere importanță crescută aspectului fizic ci să-și îndrepte atenția spre a cultiva alte valori care îi pot conduce spre un stil de viață sănătos.

Miruna Petrușcă, voluntar Minte Forte