Cinemateca Minte Forte – Final de sezon

Joi, 15 iunie, ne-am întâlnit la ultima Cinematecă din acest sezon, într-o atmosferă cu care vrem să vă lăsăm acum, la început de vară. Vă spunem câteva lucruri despre ediția de joi, dar și despre sezonul Cinematecii Minte Forte pe care l-am încheiat și apoi despre ce urmează după vacanță.

Vremea ploioasă de joi marca momentul perfect pentru a viziona un nou film. De data aceasta, avea să ne încânte filmul “Moonrise Kingdom”,  cu și despre copii, pe care îi sărbătorim și onorăm luna aceasta, pentru toate lecțiile și inspirația pe care ni le oferă.

Colega noastră Denisa ne-a introdus în atmosferă și am vizionat povestea a doi copii care, care ne-au reamintit definițiile rebeliunii, spontaneității, curajului, dar și a iubirii inocente. Acțiunea filmului, derulată în anii ’60, pe coasta unei insule din Noua Anglie, îi plasează în prim-plan pe Sam și Suzy, doi copii de doisprezece ani, care se cunosc, se îndrăgostesc și, prin corespondențele lor, planifică evadarea împreună.

După film, ne-am împărtășit primele impresii în perechi de câte doi, după care ne-am adunat în cerc și am pus în discuție subiecte asociate copilăriei. Cuvinte precum spontaneitate, curaj și chiar rebeliune ne-au apărut în minte și au generat un flux de amintiri din propria copilărie.

Apreciez felul în care cei doi acționează cu acel instinct de copil, pur și simplu fac ceea ce își doresc, fără a-și pune întrebările pe care ni le punem ca adulți mereu. Nu iau consecințele în serios și își urmează dorințele și visurile fără să fie influențați de părerile celorlalți sau de convingeri limitative.

Cercetările în psihologie sugerează că este valoros pentru echilibrul nostru emoțional să păstrăm sau să readucem în viața noastră de adulți o doză de vulnerabilitate și joacă, renunțând, în unele momente, la controlul pe care vrem să îl deținem. Care sunt modalitățile prin care putem permite copilului interior să ne mângâie, să ne amuze și să ne mai fure din seriozitatea de adult? Câteva idei vehiculate joi au fost dansul, pictura, lansarea spontană în oportunități care ni se ivesc… și alte modalități personale de a cultiva joaca și spontaneitatea în fiecare dintre noi.

Cu siguranță este important să nu renunțăm complet la controlul pe care îl avem și să nu ignorăm posibile consecințe, să distingem între curaj și nesăbuință, inocență și naivitate pentru a nu ne pune în pericol. E important să realizăm că povestea din Moonrise Kingdom este totuși una suprarealistă, care exagerează anumite trăsături și situații pentru a ne inspira, însă care probabil s-ar desfășura diferit în realitate. Însă la fel de important este să echilibrăm controlul cu renunțarea la acesta acolo unde nu ne face rău, seriozitatea cu joaca, iar teama sau îngrijorările cu curajul și spontaneitatea, care sunt nevoi valide și prezente în fiecare dintre noi.

Copiii au capacitatea de a-și exprima emoțiile natural, a fi așa cum simt să fie, fără a se supune limitărilor sau regulilor sociale pe care adulții și le asumă. Asta îi ține mai aproape de potențialul și de autenticitatea lor. Joaca, inocența și spontaneitatea specifice anilor copilăriei și pe care le putem încă regăsi asociate copilului nostru interior, sunt părțile care merită păstrate în doze potrivite pe tot parcursul vieții de adult, pentru a ne menține conectați cu sinele nostru autentic și în armonie cu nevoile noastre.

Vara și vacanța sunt perioade care ne invită în mod special la a ne reconecta cu copilul nostru interior, cu nevoia de joacă, spontaneitate, renunțare la control… Așadar vă propunem ca în această vară să spuneți DA oportunităților care vă ies în cale și să vă construiți în mod activ propriile contexte de joacă și relaxare.

Noi vom face la fel, căci am încheiat primul sezon Cinemateca Minte Forte, o serie de proiecții lunare de film derulate în perioada octombrie 2022 – iunie 2023. A fost un sezon fructuos în care am discutat despre familie, divorț, depresie, dependențe, construirea sensului, a fi femeie, copilărie și altele. Unele subiecte mai dificile decât altele, însă credem că avem nevoie de spațiu pentru toate, deci ne-am bucurat să-l creăm.

Din septembrie revenim cu al doilea sezon, cu povești, proiecții și idei noi. Nu vă stricăm surpriza, dar vă invităm să rămâneți aproape de noi!

Între timp, dacă ați participat la o Cinematecă și vreți să ne spuneți cum a fost sau să ne spuneți cum v-ar plăcea să fie, vă invităm să ne transmiteți prin acest formular. Puteți oricând să ne scrieți gândurile și impresiile voastre într-un mesaj pe Facebook sau prin e-mail la adresa [email protected] .

Să avem o vară cât mai spontană și jucăușă!

Articol redactat de Andreea Iordache și Paula Nuțaș,

membre Minte Forte