Burnout – La capătul puterilor, prelegere în cadrul Săptămânii Sănătăţii Mentale, a X-a ediţie

   A X-a ediție a Săptămânii Sănătății Mintale a început! Primul eveniment: prelegerea „La capătul puterilor” în care Szerena Seer – psihoterapeut, coach și trainer – ne-a vorbit despre ce este burnout-ul și cum putem să ne ajutăm atunci când ni se manifestă.
Astfel am trecut prin pașii principali de a ne identifica simptomele pe care le manifestăm în momente de stres prelungit, pe cele patru niveluri: fizic, mintal, emoțional și spiritual și resursele de care dispunem în fiecare dintre acestea.
Spun că am trecut deoarece cu toții am fost anunțați încă de la început că nu va fi o prelegere în care toată lumea doar stă și ascultă ce spune o persoană în față. Nu, în această prelegere elementele principale au fost exemplificate prin exerciții și scurte experiențe. Ne-am vizualizat mintal pe drumul cu cele două direcții, viață și moarte. Am notat fiecare pentru sine amintiri și vulnerabilități. Am scris scurte povestioare personale din ce ne-au arătat la fiecare zarurile cu imagini pe ele. Pe scurt, cu toții am fost implicați activ în această experiență de cunoaștere.
O metaforă, sugestiv desenată chiar de către Szerena în slide-urile prezentării, care ilustrează capcana de a te pierde în muncă a fost cea a bietei broscuțe fierte fără știrea ei. Asta deoarece a stat într-un lighean cu apă călduță care se făcea treptat tot mai caldă. Din această cauză ea nu a observat că apa a devenit fierbinte decât când a fost deja prea târziu să mai sară afară deoarece nu mai avea putere.
Tot așa și cu burnout-ul, am înțeles eu: nu te prinde brusc. O dată rămâi mai mult la lucru, o dată amâni o activitate rezervată pentru tine, sari peste meditația de dimineață sau prânzul din miezul zilei și la un moment dat te trezești prins într-un ciclu din care nu mai ști cum să ieși. Partea bună însă e că pe parcurs corpul nostru ne semnalizează prin toate modurile de care dispune (fizic, la nivel de gânduri, emoții și spiritual) că ceva nu este în ordine, trebuie doar să îl ascultăm.
Am încercat în aceste rânduri să creez o fereastră spre seara de 1 aprilie, prima zi din a X-a ediție a Săptămânii Mintale, într-o sală de evenimente nu tocmai mică și plină ochi de lume așezată pe scaune, pe jos, pe mese și în picioare, unde am primit niște învățături despre cum să fim atenți la noi înșine.

Talpoș Ovidiu Bogdan