Cafeneaua cu suflet – Cu Dependența la o cafea

Ziua a cincea a dus sloganul „E timpul să vorbim” într-un cadru mai restrâns, mai comod, mai non-fomal!

Vineri, într-o zi frumoasă de primăvară, ne-am întâlnit în cafeneaua „Scout House”, pentru un eveniment non-formal marca Minte Forte. „Cafeneaua cu suflet” și-a propus să deschidă cinci teme de discuție, despre dependență, într-o ambianță plăcută, relaxată, ca între prieteni. Astfel, evenimentul s-a desfășurat după modelul „Open space”: spațiul a fost amenajat sub forma a cinci „stații” de discuție, moderate de câte un psiholog, trainer sau voluntar Minte Forte. Cele cinci teme au fost:

  • Calea către și de la dependență
  • Care sunt cauzele?
  • Recăderile
  • Recuperare și izolare.
  • Conviețuirea cu persoanele cu dependență și cum să îi sprijinim

Participanții s-au împărțit în 4 grupe a câte 5 participanți și s-au așezat la una dintre „stații”. Discuția a fost deschisă de către moderatori, iar de acolo participanții au fost încurajați: să facă cunoștiință, să schimbe idei, să ofere celorlalți exemple din viața lor, să discute exemplele respective, să se deschisă cu privire la ceea ce îi supără, ceea îi stresează, ceea ce îi îngrijorează, ceea ce îi face fericiți, ceea ce îi face să zâmbească, ceea ce îi face să se simtă conectați cu ceilalți oameni și nu în ultimul rând, să noteze pe o foaie de flipchart (câte una pentru fiecare ”stație”) insight-urile sau ideile relevante pe care le-au descoperit. Această foaie de flipchart va rămâne la aceiași masă, astfel încât toți cei care vor trece pe la acea ”stație” să-și poată nota propriile idei.

După 20 de minute, participanții au fost rugați să se mute la masa următoare și să continue discuțiile în grup. Astfel, au trecut pe la fiecare dintre cele cinci mese. La final, participanții au fost încurajați să arunce o privire pe toate cele cinci foi de flipchart, pentru a-și face o idee despre ce  au discutat celelalte grupuri.

Din feedback-ul primit de la participanți, am aflat că au apreciat faptul că:

  • Au învățat tehnici care i-ar putea ajuta în a depăși o dependență;
  • În cadrul discuțiilor purtate au putut sa înțeleagă multitudinea de factori care stau la baza dependențelor;
  • Împreuna cu colegii lor de grup au explorat influența anturajului în menținerea unei persoane în sfera dependenței și cum pot ei, efectiv, să-și ajute prietenii care se află în această situație;
  • Au devenit mai încrezători în viitor, deoarece ca urmare a schimbului de idei din cadrul grupului, au conștientizat că dependent poate deveni oricine și din fericire există o multitudine de căi pentru a scăpa de dependență.

 

Acum că am aflat părerile participanților, haideți să vedem cum a fost experiența acestui eveniment pentru unul dintre moderatori:

” Ceea ce mi s-a părut interesant a fost faptul că, deși întrebările erau aceleași, răspunsurile variau destul de mult cu fiecare grup și la fel gradul de profunzime al acestora, cu unele grupuri  am intrat direct în profunzime și am discutat despre propriile dependențe, iar cu altele am punctat mai degrabă din perspectiva observatorului! Cu toate acestea, fiecare dintre ei au venit deja foarte informați și știau destul de multe despre subiect! Mi-a plăcut mult că au fost interesați și foarte activi, iar discuțiile au mers natural. Rolul de moderator a fost unul foarte ușor, deoarece participanții au fost respectuoși, atenți la ceilalți parteneri de discuție și implicați! Oameni frumoși! ”

Prin urmare, „Cafeneaua cu suflet” a fost un eveniment de succes, deoarece atât moderatorii cât și participanții au învățat lucruri noi. Dorim să le mulțumim tuturor celor prezenți pentru implicare și deschidere.

Vă așteptăm pe toți la o viitoare ediție „Cafeneau cu suflet”, un eveniment non-formal organizat de Minte Forte!

Mircea Maniță, voluntar Minte Forte