Conferința Căi spre Dezvoltarea Personală

La conferința din 7 aprilie “Căi spre dezvoltarea personală” din cadrul Săptămânii Sănătății Mintale un public numeros a umplut sala de conferințe de la Biblioteca Octavian Goga. Am avut plăcerea să cunoaștem 7 oameni foarte interesanți cu preocupări inedite.

Primul a fost curajosul Alexandru (cel) Mare (sunt sigură că va gusta gluma) care ne-a vorbit despre activitățile pe care le desfășoară la Education Studio și anume cursurile despre comunicarea nonviolentă și Atelierul Actitudine (teatru de improvizație). Am cunoscut un tânăr soț și tătic care a trecut de la inginerie la activități din domeniul autocunoașterii și dezvoltării personale. Se pare că aceste cursuri despre comunicarea nonviolentă sunt cunoscute și practicate în mai multe țări (în școli, pentru viața de famile dar și în zone de conflict). Ne-a plăcut simplitatea, sinceritatea și umorul său.

Al doilea vorbitor curajos a fos Cristina Chirnogea, o fată delicată și feminină care ne-a vorbit despre dezvoltarea prin dans dar și despre o altă pasiune a sa care este coaching-ul cognitiv-comportamental (coaching 360). Cristina este pasionată de dans încă din copilărie dar are și o formare în acest domeniu pentru care a studiat în Spania. Ea a descoperit importanța conectării cu propriul corp și cu emoțiile pentru a atinge o stare de grație pe care ea a denumit-o ritmul interior. În cadrul atelierelor pe care le organizează Cristina lucrează uneori împreună cu un psiholog și folosește și meditația. Prin toate aceste mijloace încearcă să ajute participanții să-și găsească ritmul interior și să ajungă la insight pentru a descoperi noi modalități de a se comporta.

Joana Simon Teixido a fost al treilea vorbitor. O fată foarte tânără venită din Spania în urmă cu 5 luni în cadrul unui program de voluntariat EVS. Cred că e cea mai curajoasă dintre toți vorbitorii deoarece la doar 18 ani a decis să plece singură într-o țară străină (a venit în România). Deși avea foarte multe frici și la început se gândea să se întoarcă acasă Joana a căutat în permanență motive să rămână. Împreună cu alte colege din țări precum Bulgaria, Cehia, Italia desfășoară în Cluj diverse proiecte personale în cadrul Organizației Minte Forte. În cadrul EVS Joana și colegele ei au activități în Licee și la DGASPC unde lucrează cu tineri și copii. După 5 luni în România Joana simte că s-a adaptat și crede că experiența de la Cluj o va ajuta foarte mult când se va întoarce acasă, atât în viața personală cât și pentru a-și alege o carieră.

Maria Cărbunaru este pasionată de poezie și de teatrul de improvizație. Se pare că în sală erau destul de mulți oameni iubitori de poezie care au ascultat cu interes despre procesul de creație poetică al Mariei. Ea ne-a demonstrat faptul că inspirația este un fenomen foarte personal și unic.  Chiar dacă mulți alți oameni au compus deja poezie pe diverse teme este posibil ca o persoană oarecare (care nu știe că are talent poetic) să se surprindă la un moment dat că este inspirată dacă se lasă condusă de vocea interioară. Maria ne-a surprins cu nivelul de profunzime al mesajului ei poetic.

Andrei Matyas ne-a prezentat o perspectivă incluzivă asupra mișcării Mulți oameni fac mișcare doar pentru a arăta mai bine. Andrei vede mișcarea ca pe un aspect important al vieții din perspectiva echilibrului interior. Corpul nostru înmagazinează o cantitate mare de energie care trebuie consumată pentru ca sistemul să opereze optim. În viziunea lui Andrei unul dintre obstacolele pe care mintea noastră le pune în calea mișcării este teama de ridicol datorită căreia revenim mereu la zona noastră de confort. Andrei reușește să combine în activitatea sa diversitatea cu disciplina și cu rutina. A fost interesant!

Claudia Găgeanu, psiholog clinician și psihoterapeut, este unul dintre oamenii de bază de la Minte Forte datorită implicării sale în consilierea și terapia beneficiarilor dar și prin ateliere pe care le facilitează. De data aceasta ne-a vorbit despre meditația Vippasana. Claudia a participat în ultimii 4 ani la programe intensive de meditație. Ne-a povestit cum a petrecut 10 zile în tăcere absolută, fără telefon, împreună cu alți oameni, într-un loc retras, în mijlocul naturii. Meditația ne ajută să ne uităm în interiorul nostru și să vedem realitatea așa cum este și nu așa cum credem noi că este. În acest proces de introspecție ne ajută concentrarea asupra respirației. Datorită acestor procese de meditație intensă Claudia a înțeles prin experiență proprie despre felul în care funcționează mintea. În primele 3 zile mintea zboară în toate părțile și ceea ce ne propunem este să readucem mintea „aici și acum”. După 35 de ore de meditație acest proces de concentrare a minții devine mai ușor. Claudia a folosit o metaforă interesantă atunci când a descris mintea. Spunea că mintea este ca un elefant pe care încercăm să îl dresăm. Acest tip de meditație aparține tradiției budhiste care ne amintește faptul că în viață totul trece. Claudia a observat în terapie faptul că oamenii cred uneori că greutățile vor exista veșnic și din acest motiv aceștia luptă cu ele. Prin meditație Claudia aduce un plus terapiei deoarece cu ajutorul acesteia se calmează mintea, emoțiile și se activează conștiința. Mulțumim Claudia!

Ultimul, dar nu cel din urmă, a fost Mugur Pop, un om de la munte care se ocupă de mai multe proiecte: Tera Dacica Eterna, Călare în Carpați, Descoperă Natura. Am aflat faptul că dânsul ajută copiii cu nevoi speciale cu ajutorul cailor și spune simplu că face asta pentru că își permite. Ne-a povestit despre faptul că are și dânsul experiență cu meditația dar a practicat-o în peșteri, pe întuneric.  Este un om liber pe care sistemul nu a reușit să-l sclavizeze. Se ghidează după bunul simț și după o etică pragmatică. Crede în colaborare și detestă competitivitatea. „Fiecare om e valoros la locul lui și dacă cineva te ajută apoi tu ajuți pe altul și tot așa”… A lucrat și pentru team building-uri și i se părea straniu faptul că angajatorii, după ce își dezumanizau angajații, îi trimiteau lui Mugur să-i umanizeze. În viziunea lui conflictul consumă în mod inutil energia. El a observat existența „tulburării de target și dateline”. A spus foarte frumos: „să nu mă văd înaintea altora ca să pot fi împăcat cu mine”. Practică onestitatea radicală. Cu onestitate radicală îi spunem și noi că am observat ironia la adresa vorbitorilor mai tineri și îl rugăm să-și amintească faptul că a fost și dânsul mai „necopt” cândva…cu toată dragostea…și știm că nu se supără!

Concluzia dânsului și a SSMului: Să avem grijă de sănătatea minții!

Ultimele articole