Exercițiile fizice

Sportul și exercițiile fizice

Exercițiile fizice nu ne fac doar să ne simțim mai bine din punct de vedere fizic, ci și din punct de vedere mintal. Beneficiile în acest sens se observă în nivelurile mai scăzute de stres perceput, mai multă energie din punct de vedere psihic, îmbunătățirea calității somnului și mai puțină furie și frustrare traduse în agresivitate. Dar ce înseamnă exercițiul fizic, când ar trebui să-l practicăm și mai ales cât de mult ar trebui să-l practicăm pentru a beneficia de aceste aspecte pozitive?

Ce înseamnă exercițiu fizic?

Pentru cei care nu sunt direct interesați de un joc sportiv, adoptarea unui stil de viață activ poate fi o dilemă. Dacă nu sunteți sub nicio formă interesați de alergat, sau de alte astfel de tipuri tradiționale de exerciții fizice, nu trebuie să vă faceți griji. Aproape orice activitate cotidiană poate fi transformată în exercițiu fizic, fie că mergeți la serviciu sau faceți curățenie în casă. Singura condiție este ca aceste activități să fie realizate într-un pas mai alert decât cel normal, într-o manieră în care pulsul și respirația să fie mai accelerate și temperatura corpului să crească sesizabil. De asemenea, puteți să faceți mici modificări la rutina zilnică. De exemplu, dacă utilizați în fiecare zi liftul, ați putea renunța la acest obicei și să urcați pe scări, sau dacă luați autobusul până la serviciu să coborâți cu o stație sau două mai repede și să mergeți într-un ritm mai rapid decât cel obișnuit până la destinație. Practic, numai imaginația stă în calea transformării vieții cotidiene într-o sală de fitness!

Când și cât de mult ar trebui practicat exercițiul fizic?

Este important să fim activi zilnic. Încercați să realizați astfel de exerciții minim 30 de minute în fiecare zi, fie continuu, fie segmentat în câteva reprize. Pentru cei care au avut un stil de viață preponderent sedentar, saltul la 30 de minute de activitate continuă poate fi o corvoadă, tranformându-se ușor într-un motiv de a renunța. Adaptați acest program în funcție de posibilitate, dar țineți minte să însumați zilnic minim 30 de minute de activitate. Cu timpul, rezistența la efort fizic va crește semnificativ.

Beneficii

Beneficiile imediate ale activității fizice apar în funcție de efortul depus și de barierele personale depășite. Țintiți către scopuri care considerați că sunt dificile, dar realiste. Dacă, de exemplu, până în prezent ați reușit să mergeți alert 15 minute, încercați ca următoarea dată să mergeți 17, 18 sau chiar 20 de minute. Depășirea propriilor limite aduce un motiv de bucurie și sporește încrederea în sine. Pe lângă aceste efecte, efortul fizic stimulează eliberarea dopaminei și activitatea serotoninei, hormoni care sunt responsabili cu dispoziția afectivă. Din acest motiv, cele mai multe persoane raportează o stare de bine în urma exercițiilor fizice.

Acestea fiind spuse, vă urăm mișcare plăcută!

 

Material realizat de Șerban Condrea, voluntar Minte Forte