Pe gaura cheii la psiholog

În a patra zi din Săptămâna Sănătății Mintale a avut loc primul eveniment non-formal din program, „Pe gaura cheii la psiholog”. În acest format de eveniment am oferit șansa publicului de a vedea ce s-ar întâmpla în mod real în cabinetul unui psiholog și cum s-ar aborda diverse probleme de sănătate mintală. Trei demonstrații de ședințe psihoterapie individuală, consiliere individuală, respectiv coaching au fost ilustrate de către specialiștii de la Centrul Minții împreună cu membrii Minte Forte care au intrat în personajele unor pacienți.

Colegul noastru Ovidiu Talpoș a dat startul cu o demonstrație de terapie individuală și a ilustrat un concept din terapia sistemică, triangularea între părinți și copilul lor, Alex.  Acesta, acum student în anul 2, este îngrijorat pentru bunăstarea familiei lui și simte în el o luptă continuă între cele 2 ”euri” sau roluri pe care le are: ”Alex pentru Alex”, preocupat de dezvoltarea lui ca individ independent și Alex copilul, devenit acum ”bărbatul casei”, care are responsabilitatea de a fi mereu alături de părinții lui, pentru ca ”toată familia sa fie fericită”. Împreună cu terapeutul, Alex a ajuns la concluzia că își doreste să vorbească cu părinții lui și se va duce mai rar acasă, pentru a avea mai mult timp pentru dezvoltarea lui personală.

În continuare, Zorilă Alexandru a continuat cu ”tehnica scaunelor”, din terapia centrată pe scheme, pentru ameliorarea furiei. Tehnica s-a bazat pe privirea unei situații care a provocat clientei lui, Antonia, furie. Antonia, își privește aceste sentimente din perspective diferite (de exemplu: soldatul sau copilul vulnerabil), reprezentate de scaune diferite. Terapeutul și Antonia au discutat atât despre ceea ce a simțit clienta la nivel fiziologic, dar și despre ce gânduri sau emoții a avut legat de comportamentele prietenilor ei. În plus, cei doi au explorat o amintire din copilărie în care ea s-a simțit abandonată de o prietenă bună de atunci și cum și-ar fi dorit Antonia ca acea prietenă să se fi comportat cu ea.

Ultima demonstrație a ilustrat o ședință de coaching realizată de Cristina Chirnogea și a exemplificat un exercițiu de imagerie, coaching 360, pentru întelegerea emoțiilor, în cazul de față tristețea. În prima parte, coachul și clientul au conturat un persoanj imaginar, Morticia. Cum ar arata Morticia când e tristă? Ce-i place să facă, ce muzică ascultă? Dacă ar fi la o petrecere, cum ar fi aceasta, unde ar sta Morticia și cum ar interactiona cu ceilalți? Acestea au fost doar câteva dintre întrebările folosite pentru a contura și da viață Morticiei. În final, împreună au ajuns la concluzia că între personajul imaginat și client există o diferență de 12 ani și că acum în prezent, clienta are mai multe resurse și informații, de exemplu, poate să folosească tehnici de respirație sau să utilizeze arta pentru a-și gestiona și ințelege emoțiile cu valență negativă.

La final, psihologii care au pregătit simulările au rămas împreună cu publicul la o sesiune de întrebări și răspunsuri referitor la diverse aspecte legate de psihoterapie și consiliere. S-au clarificat nelămuriri legate de tehnicile ilustrate în cadrul demonstrațiilor și s-au discutat teme precum cât durează terapia, cum identificăm și ce facem când există o incompatibilitate între client și terapeut, cum putem remedia o ruptură în relația terapeutică, cât durează procesul de diagnostic în cadrul terapiei și care este diferența dintre coaching și psihoterapie.

Pentru persoanele interesate să vadă „pe viu” ce se întâmplă la psiholog, recomandăm Centrul Minții, unde prima ședință e gratuită: Centrul Minții.

 

Măniță Mircea