S.S.M. – Ziua 6 – Biblioteca Vie

Ziua 6: Biblioteca Vie

Ziua de sâmbăta a Săptămânii Sănătății Mintale s-a încheiat în Scout House, anticafeneaua prietenoasă a Cercetașilor României, care pentru câteva ore s-a transformat într-o Bibliotecă Vie. Expresia „ca o carte deschisă” părea să aibă mai mult sens decât oricând.
Încăperea, luminată slab de gulguțele confecționate de către Cercetași, avea un aer cald și pregătit pentru destăinuri.Trei mese, fiecare așezată într-o parte a camerei și trei oameni, fiecare cu sufletul gata de răsfoire.
Cum funcționează Biblioteca Vie?
Cărţile sunt oameni care intră într-un dialog personal cu cititorul și îi oferă o experienţă unică de învăţare. La fel ca într-o bibliotecă obișnuită, cititorul alege o carte, o împrumută la sala de lectură și o citește. Diferența este că poate împrumuta cartea numai pentru 30 de minute iar lectura este una cât de poate de activă și ia forma unui discuții.
Prin această activitate ne-am propus să abordăm un subiect privit cu reticență în cultura noastră – mersul la psiholog. Așadar, cărțile noastre, cu mult curaj și deschidere, ne-au împărtășit poveștile lor, abordând teme precum anxietatea, adicțiile, relația defectuoasă cu sine, doliul etc.
Procesul de învățare a fost unul bidirecțional, atât cititorii, cât și cărțile simțind „lectura” în felul său. Ce ne-au spus cărțile noastre despre cele întâmplate?

Cartea 1:

„Experiența mea din cadrul Bibliotecii vii a fost exact ce aveam nevoie pentru a încheia frumos un capitol din viața mea. L-am recitit împreună cu cititorii mei și astfel am văzut ca nu mai sunt acolo. Am realizat ca acum nu mai tratez simptomul, ci cauza. Mă bucură nespus faptul că am înțeles acest lucru într-un cadru organizat și alături de oameni care și-au dorit să mă citească. Prin simpla lor prezență, dar și conversând cu ei, am văzut și mai mult adevărul și normalitatea din povestea mea. În capitolul trecut eram tot eu dar într-o altfel de normalitate.
Acum încep un nou capitol și sper ca și persoanele care m-au răsfoit să facă același lucru.”

Cartea 2:

„Anul acesta am participat pentru a doua oară la Biblioteca Vie și pot spune cu mâna pe inimă că a fost o adevărată bucurie. Cred că m-a ajutat să mă deschid și mai mult, să împărtășesc experiența mea cu patru oameni pe care nu-i cunoșteam, fiecare cu o poveste și cu un motiv pentru care a venit. Am avut de învățat de la fiecare câte ceva și sper că și lor le-a prins bine discuția noastră.
Au fost cu adevărat momente de conexiune umană, în care îți dai seama că nu suntem atât de diferiți, că toți trecem prin momente de impas și că ne ajută să vorbim unii cu alții despre asta, ca să vedem că nu suntem singuri și că poți trece prin multe lucruri dacă ceri ajutor când ai nevoie. La fel ca data trecută, experiența asta m-a făcut să-mi dau seama de drumul pe care l-am parcurs de când am mers pentru prima oară la psiholog și până acum, ce schimbări am făcut, ce am dobândit și ce am lăsat în urmă, precum și la ce mai am de lucrat. Mulțumesc organizatorilor pentru oportunitate și îndemn cu drag pe oricine să vină la Biblioteca Vie să vadă cum e.”


Cartea 3:

„Cum m-am simțit la Biblioteca Vie? Minunat !

M-am simțit foarte bucuros și norocos să cunosc cele 4 persoane minunate, cei 4 cititori, să le ascult poveștile, să fiu inspirat de curajul lor și să împărtășesc cu ei experiențele mele de viață și efectele ‘vindecatoare’ ale psihoterapiei asupra mea.

Spun cu mână pe inimă că această experiență a avut un impact foarte mare atât asupra mea (am simțit că am contribuit din plin la bunăstarea lor prezentă și viitoare), cât și a participanților – mi-au și spus asta dar am și simțit că și-au găsit răspunsuri și inspirație din poveștile pe care le-am avut. Cu toții am simțit că am fi putut continua poveștile cu orele!Așa că aștept cu nerăbdare urmatoarea ediție!”

Feedback-ul primit de la participanți a fost unul îmbucurător, din poziția de cititori ei simțind o sumedenie de stări plăcute precum intimitate, deschidere și familiaritate, înțelegând cât de important este să ai un grup de suport alături în perioadele grele din viața ta sau găsind mecanisme concrete pentru a face mai bine față doliului.
În încheiere, o să lăsăm mărturiile unor cititori să vă spună cum participarea la biblioteca vie i-a ajutat să înțeleagă mai multe despre ei și despre lumea din care fac parte:

„Am găsit persoane deschise și frumoase care se acceptă sau învață să se accepte, cu sinceritate și căldură, așa cum ar trebui să facem cu toți.”

„Am rămas cu multe idei frumoase și mă simt inspirată să mă accept pe mine și pe ceilalți, să înțeleg că oamenii se comportă într-un anumit mod pentru că au greutățile lor în spate.”

„Am înțeles că nu sunt singură și este în regulă să am întrebări la care nu le-am găsit încă răspunsul.”

Articol realizat de Mădă Boțu