Săptămâna Sănătății Mintale – Ghid practic: cum ne adaptăm la viața în pandemie

Prima prezentare din cadrul Săptămânii Sănătății Mintale a fost despre cum să ne adaptăm la schimbările produse în urma pandemiei. Evenimentul s-a numit „Ghid practic: cum ne adaptăm la viața în pandemie” și a fost susținut de către invitata noastră Diana Cândea Nechita, lector universitar, doctor în psihologie și psihoterapeut cognitiv-comportamental.

Discuția a pornit  cu identificarea stărilor pe care le avem de când a început pandemia. Aceste reacții sunt: teama și anxietatea, preocuparea și îngrijorarea. Doamna psihoterapeut ne asigură despre faptul că anxietatea este o reacție normală în situația de față deoarece pandemia reprezintă un  eveniment traumatic prin durată (mai mult de un an de schimbări) și prin lipsa de predictibilitate (nu știm cum va continua). Suntem solicitați să ne adaptăm cu toții, mai ales cei care studiem și muncim. Înainte,  mecanismul de bază era suportul social însă, acum, este foarte greu să socializăm.

În prezentarea ei, Diana a punctat care sunt principalele schimbări la modul de viață al oamenilor. Câteva dintre acestea ar fi: lucratul de acasă care face limitele dintre rolurile pe care le avem să fie neclare; pierderea locului de muncă care poate veni cu mult stres bazat pe insecuritate financiară; lipsa interacțiunilor sociale care reprezintă o resursă extrem de importantă pentru starea noastră de bine. Au avut loc schimbări în rutinele pe care ni le-am stabilit iar acest lucru duce la dezechilibru emoțional.

Diana a vorbit de asemena despre cum s-au schimbat atribuțiile unui părinte în această perioadă și de ce acest rol a devenit mult mai greu de îndeplinit. Copiii nu țin cont de rolul profesional al părinților iar la aceștia apare frustrarea că nu fac suficient de mult pentru a avea grija de copiii lor.

Ce putem face pentru a gestiona cât mai bine aceste schimbări? Diana ne oferă câteva recomandări:

– În primul rând, orice simțim e normal (incertitudinea, tristețea, anxietatea, oboseala) și este important să ne oferim compasiune și răbdare în aceste momente

– Este important să ne conștientizăm emoțiile. Emoțiile ne transmit un mesaj despre faptul că anumite nevoi nu sunt îndeplinite. Așadar, să ne punem câteva întrebări: Cum mă simt? De ce? Ce-mi trece prin minte? Ce nevoi am?

– Să cerem ajutor dacă ne simțim copleșiți

– Să ne construim niște rutine care să ne ofere predictibilitate

– Să luăm pauze clare și delimitate de la tehnologie

– Să rămânem conectați cu persoanele dragi, chiar și prin mediul online contează foarte mult.

Prezentarea nu s-a terminat înainte de a se răspunde la câteva întrebări din public legate de cum personalitatea ne influențează adaptarea la pandemie și despre rolul de profesor în această perioadă.

Pentru a asculta întreaga prezentare a Dianei Cândea Nechita, vă invităm să accesați înregistrarea de pe pagina noastră de Facebook, Organizația Minte Forte.

 

Articol redactat de Raluca Ionescu, membră Minte Forte

Ultimele articole