Săptămâna Sănătății Mintale – Pe gaura cheii la psiholog

Marți seara, în 20 aprilie, la ora 18, a avut loc evenimentul “Pe gaura cheii la psiholog”, găzduit de către colega noastră Melania Moldovan.

Evenimentul a inclus trei simulări, susținute de psihologi din echipa Centrului Minții:

  1. O sesiune de terapie online, susținută de Ramona Ghimpu. Aceasta a început cu o scurtă prezentare video a cazului unei tinere, al cărei obiective au fost gestionarea furiei și pentru rezolvarea problemelor din cuplu. Ramona a folosit tehnica scaunelor din terapia schemelor cognitive pentru a sprijini clienta să-și conștientizeze diferitele părți ce sunt prezente în dinamica interacțiunilor de cuplu, să își acceseze și să-și exprime în fața partenerului partea vulnerabilă. Simularea a durat 20 de minute.

 

  1. O sesiune de terapie față în față, susținută la sediul Organizației Minte Forte de către Mădălina Milaș și transmisă în direct. Această simulare a început și ea printr-o scurtă prezentare video a cazului. De data aceasta, clienta a vorbit despre o relație dificilă cu părinții și probleme în gestionarea timpului. Și-a exprimat dorința să afle ce se află în spatele deciziilor, din ce motiv are tendința să amâne lucrurile și cum poate redobândi armonia în viață. Mădălina a abordat problemele din perspectiva valorilor. A folosit metafora corabiei pe care se află amintiri, gânduri, emoții, motivații, obiceiuri, ș.a.m.d., și care întâmpină furtuni, tulburări, rătăciri, pentru a o ajuta pe clientă să conștientizeze faptul că ea, clienta însăși, se află la cârma corabiei. Apoi, Mădălina a propus un exercițiu de imaginație, cunoscut și sub numele de exercițiul epitafului. Clienta a fost invitată să-și vizualizeze scena propriei înmormântări și să aleagă, pe rând, câteva persoane al căror discurs să-l audă. Auzind cuvintele spuse despre ea însăși, clienta și-a clarificat și întărit propriile valori și și-a stabilit obiective în funcție de acestea.

 

  1. O sesiune de grup de sprijin, susținută de către Ovidiu Bogdan Talpoș și Mariana Elena Pavel. Sesiunea a ilustrat a doua întâlnire a unui grup de sprijin cu 5 membri. La început, Ovidiu și Mariana au stabilit cadrul, clarificând scopul grupului și regulile de funcționare a acestuia. Ulterior, au propus o activitate pentru creșterea coeziunii grupului, în care participanții au fost invitați să răspundă la patru întrebări personale, iar dinamica discuției și răspunsurile lor lor au fost ilustrate vizual printr-un desen.

Simulările s-au încheiat cu o sesiune de discuții între participanți și facilitatori, referitor la tehnicile abordate și procesele terapeutice.

“Pe gaura cheii la psiholog” este un eveniment marca Minte Forte, prin care oferim comunității șansa de a se familiariza cu cadrul unei ședințe de psihoterapie și a obține mai multe informații despre procesul terapeutic. Ne dorim ca aducând în fața publicului aceste sesiuni demonstrative să reducem barierele, rezistențele, temerile și alte rețineri ce ar putea interveni pentru a împiedica o persoană să apeleze la psiholog.

În cadrul evenimentului, psihologii noștri pășesc mai aproape de membrii comunității și se deschid pentru a răspunde la întrebări și a oferi informații oricui are nevoie.

Articol redactat de Paula Nuțaș, membră Minte Forte

Ultimele articole