Sexualitate și identitate de gen, prelegere în cadrul Săptămânii Sănătăţii Mentale, a X-a ediţie

Cea de-a doua zi a SSM a fost dedicată unui subiect foarte interesant și extrem de necesar- sexualitatea.

Adela Moldovan, doctor în psihologie și psihoterapeut specialist, este cea care a ținut această prelegere și, timp de o ora și jumătate, ne-a împărtășit din vasta ei experiență în domeniu.

Ea începe prin a ne vorbi despre educația sexuală și importanța acesteia în România unde, până recent, aceasta s-a făcut cu frică și cu rușine.

Se discuta apoi despre diferențele de gen în acest sens, cum ar fi faptul că femeile cresc cu  ideea că nu trebuie să se bucure de actul sexual și că trebuie să fie virgine cât mai mult timp cu putință, iar bărbații cu ideea că performanța sexuală este cea mai importantă.

Am reținut de aici cât de relevant este să ne obișnuim să discutăm despre acest subiect considerat tabuu, având în vedere faptul că ne influențează foarte mult relația de cuplu și calitatea vieții. Adela a explicat pe larg care sunt motivele pentru care trebuie să începem să vorbim despre sexualitate inclusiv cu adolescenții.

Ceea ce mi-a mai rămas mie în minte, spre exemplu, a fost discuția referitoare la rolurile de gen și stereotipurile care există atunci când vine vorba de asta, cum ar fi că “băieții nu au voie să plângă” și “fetele nu au voie să se enerveze”. Iar de aici pornesc o grămadă de alte probleme emoționale și relaționale (de exemplu, femeile pot dezvolta depresie, din cauza că nu își manifestă furia, ci mai degrabă devin triste).

Am mai învățat în seara aceasta că identitatea sexuală este diferită de orientarea sexuală a cuiva și de c-ar fi bine să fim mai toleranți în legătură cu subiectul acesta.

Apoi, timp de aproape o ora, am asistat la o sesiune de întrebări. Aici toată lumea din public a fost binevenită să-și clarifice nelămuririle. A fost super interesantă și partea asta, întrucât cu toții aveam multe întrebări cărora nu le-am găsit un răspuns mulțumitor până acum. S-a discutat despre intimitatea sexuală la nivel de cuplu, nevoia de încredere și siguranță, relații toxice, asexualitate și încă multe altele la fel de interesante.

Cred că ceea ce a făcut că evenimentul acesta să fie un real succes a fost subiectul de discuție, publicul vizibil interesat și abordarea directă și hazlie a invitatei noastre, Adela.