Somnul și relațiile de cuplu

Somnul este un element important ce ne afectează atât productivitatea, cât și abilitatea de rezolvare de probleme și de a rămâne atenți. Recent, interesul cercetătorilor Gordon și Chen (2013) s-a îndreptat spre studierea impactului pe care îl are somnul asupra conflictelor în relațiile de cuplu. Calitatea subiectivă a somnului se referă la caracteristici ale somnului (precum durata și calitatea) și disfuncționalitatea din timpul zilei (adică cât de obosit te simți în ziua respectivă).

Prima parte a studiului s-a desfășurat timp de două săptămâni și a implicat un număr de 78 de participanți care au completat zilnic chestionare legate de calitatea somnului și de nivelul conflictului prezent în relația de cuplu. Ceea ce s-a observat a fost că în serile în care au „dormit rău” participanții au avut mai multe conflicte cu partenerul în ziua următoare.

A doua parte a studiului a implicat un număr de 71 de cupluri care au fost filmate în timp ce discutau despre o cauză a certurilor din relația lor, apoi au completat o serie de chestionare; această etapă a avut rolul de a evalua efectele reciproce ale somnului asupra naturii și rezolvării conflictului. Rezultatele au arătat că atunci când unul dintre parteneri a dormit rău este afectată abilitatea de a identifica acurat emoțiile celuilalt, iar partenerii au mai multe emoții negative unul față de celălalt.

O seară în care somnul este nesatisfăcător afectează abilități esențiale în rezolvarea conflictelor, precum detectarea corectă a expresiilor emoționale care ne ajută să ne dăm seama de gândurile, sentimentele și intențiile unei persoane. Așadar, acesta este unul dintre factorii care poate contribui la intensificare certurilor în cuplu.

Sursa: Gordon, A. M., & Chen, S. (2013). The Role of Sleep in Interpersonal Conflict Do Sleepless Nights Mean Worse Fights?. Social Psychological and Personality Science.

 

Material realizat de Iulia Man, voluntară Minte Forte