spiritualitate și sănătate mintală, prelegere în cadrul Săptămânii Sănătăţii Mentale, a X-a ediţie

Este timpul să vorbim. Zis și făcut!

În cadrul evenimentului de la mijlocul săptămânii noastre de suflet am vorbit despre spiritualitate și despre cum aceasta ne poate influența direct sănătatea noastră mintală. Împreună cu Cristian Erdei – medic psihiatru și psihoterapeut – am călălătorit cu mințile într-o frumoasă paralelă dintre conceptul spiritualității și al sănătății mintale, mai precis cum aceasta reușește să diminueze anumite gânduri și convingeri nesănătoase pentru psihicul nostru.

 

Prelegerea a început cu o observație pe care terapeutul a făcut-o de-a lungul timpului, și anume faptul că tot mai mulți oameni susțin că nu își cunosc sensul în această viață și se simt depersonalizați.

De ce apare acest fenomen? Mai departe el a explicat cauza acestui sentiment, iar cuvintele cheie în acest sens au fost spriritual, conexiune, self-love, și înțelegere toate aflându-se sub semnul unei trăiri profunde.

 

În acest context, Cristian a început prin a defini conceptul de spiritualitate prin a spune că aceasta constă în ideea de a căuta un sentiment sacru și de transcedență care nu are legătură neapărat cu o entitate divină, ci mai degrabă cu o conexiune dintre om și ceva mai departe de el însuși. Această conexiune este un concept cheie în spiritualitate, întrucât o persoană capabilă de a crea conexiuni profunde atât cu el însuși, dar și cu lumea exterioară se completează, fără a lăsa loc gândurilor negre care pot ajunge să ne guverneze de multe ori în lumea din ziua de azi care este în continuă mișcare, fără a ne mai da răgaz să ne întoarcem la noi înșine.

 

Prin conexiuni omul ajunge să se cunoască mai bine, să se iubească pe sine și să aibă încedere în propriile puteri, iar astfel, frica de moarte, vinovăția și tristețea profundă capătă pentru el un alt sens. Omul ajunge să trieze de la sine activitățiile din fiecare zi din viața lui, astfel încât acestea să fie în concordanță cu nevoia lui de creștere personală, lucru care îl va determina să facă tot ceea ce face cu mult mai mult suflet și cu o intenție sinceră.

 

Cristian a explicat emoțiile care stau în spatele diferitor tulburări psihice precum depresia, anxietatea, tulburarea obsesiv-compulsivă, dar și a burnout-ului și a lipsei sensului vieții pentru ca ascultătorii care s-au regăsit în unele dintre aceste momente să înțeleagă mai ușor de unde provin acele gânduri de diferite nuanțe. Mai departe, Cristian a explicat cum aceste gânduri se schimbă automat sau chiar nu își mai au locul în viața unei persoane spirituale care a ajuns la un alt nivel al cunoașterii de sine și care este bun cu el însuși.

 

După ce terapeutul a împărtășit cu noi niște idei frumoase, în care mulți dintre noi am simțit că ne regăsim, acesta a lăsat loc pentru o discuție cu publicul. Asculătorii au avut ocazia de a-i adresa orice întrebări care i-ar fi ajutat să înțeleagă mai bine subiectul și care le-ar fi facilitat aplicarea acestor metode de a gândi despre care am vorbit.

 

Specialistul a lăsat în final totul sub semnul unei alegeri proprii și anume ne-a trasmis idea cum că ceea ce contează într-o teorie în care credem este efectul ei, iar dacă acel ceva în care credem ne aduce fericire și ne face să ne simțim împliniți cu noi înșine este minunat și ar trebui să continuăm în aceeași manieră 🙂