SSM6, Ziua 6 – Seara de arte și psihologie

În ziua a 6-a a Săptămânii Sănătății Mintale a fost timpul să „vorbim” despre emoțiile noastre explorând diverse canale de comunicare și moduri de exprimare. Astfel, seara de sâmbătă a armonizat artele și psihologia în cadrul unui eveniment non-formal moderat de Alexandra Popeanu, cu activități susținute de Paula Nuțaș și Claudia Găgeanu, toate trei psihologi voluntari în cadrul Minte Forte.

Sâmbătă seara am revenit la etajul Cizmăriei, într-o atmosferă caldă în care am ajuns să desenăm în ritmuri muzicale, să ascultăm povești și să scriem. Am început prin a discuta cu Alexandra Popeanu despre legătura dintre artă și terapie și, pornind de la exemplele personale, am observat că art-terapia, chiar auto-terapia prin artă, se regăsește în viața de zi cu zi a fiecăruia, într-o formă sau alta, atunci când ascultăm muzică pentru a ne relaxa, când desenăm sau când scriem în jurnal și așa mai departe. Despre terapiile expresive am aflat că:

  • persoanele au modalități diferite de a-și exprima lumea interioară, iar metoda clasică, verbal, este doar una dintre ele,
  • terapiile expresive oferă alternative creative de a ne scoate în evidență trăirile și universul interior, facilitând exprimarea personală prin
  • modalitatea care ni se potrivește fiecăruia,
  • terapiile expresive pot fi utile nu numai pentru rezolvare dificultăților pe care le întâmpinăm, ci și pentru dezvoltare personală și autocunoaștere,
  • rolul psihologului este de a stabili obiectivele terapeutice, a oferi o structură și de a facilita călătoria persoanei spre auto-explorare.

Paula Nuțaș a dat startul activităților cu o îmbinare între muzică și desen. Am fost introduși în trei stări diferite cu ajutorul a trei melodii și am încercat să desenăm pe hârtie emoțiile pe care le-au trezit în noi fiecare dintre melodii. Când ne-am împărtășit reprezentările, am observat că:

  • muzica ne poate evoca diverse stări, iar cel mai des întâlnite ieri au fost relaxarea și trecerea timpului; în același timp, o melodie ne poate trezi diverse amintiri legate de contextul în care am ascultat-o, persoana care ne-a arătat-o prima dată sau ne poate declanșa imaginația pentru posibile semnificații ale melodiei;
  • există un element central în experiențele noastre, însă fiecare dintre noi îi adaugă un ingredient special, care ne face unici.
    unora le-ar fi fost mai ușor să se exprime verbal, în timp ce pentru alții desenul a facilitat procesul;
  • în funcție de obiectivele noastre, putem să desenăm pentru a ne explora noi înșine emoțiile sau pentru a transmite ceva celorlalți.

În continuare, Claudia Găgeanu ne-a ajutat să ne reamintim cum era când eram copii și ni se citeau povești. Am închis cu toții ochii și ne-am lăsat purtați în spațiul poveștii pe care Claudia ne-o citea. După ce am deschis ochii, am discutat despre mesajele pe care ni le-a transmis povestea fiecăruia dintre noi. Ideile care s-au împărtășit au fost legate de:

  • nevoia de a ne îmbogăți viața, uneori chiar dacă asta presupune să mergem dincolo de spațiul realității,
  • responsabilitatea fiecăruia de a-și îmbunătăți viața,
  • disponibilitatea de a face un lucru pentru altcineva benevol, fără posibilitatea obținerii vreunei recompense,
  • recunoștința față de o altă persoană care a făcut ceva pentru a ne îmbunătăți viața.

Apoi, Claudia ne-a cerut să ne reamintim o situație trecută în care cineva a făcut un gest frumos față de noi sau ne-a ajutat în vreun fel și nu am apucat să ne exprimăm recunoștința. Am descris întâmplarea sub forma unei povești și i-am rescris finalul.

Am aflat și despre modalități în care ne putem exprima recunoștința pentru a fi mai fericiți: să scriem în fiecare zi într-un jurnal 3 lucruri bune care ni s-au întâmplat în ziua respectivă și pentru care suntem recunoscători sau să scriem o scrisoare de recunoștință unei persoane care ne-a ajutat cândva.
Prin proiectul Centrul Minții, Minte Forte oferă servicii de consiliere și psihoterapie atât individuală, cât și de grup, iar o formă de servicii mai aproape de sufletul nostru e terapia expresivă de grup.

Terapiile expresive nu necesită talent și creativitate, dar le facilitează într-un cadru plăcut și confortabil și încearcă să evidențieze cât mai ușor acel element esențial care dă unicitate experienței fiecăruia.

Ne-am bucurat mult că v-ați deschis în cadrul Serii de arte și psihologie, că v-ați împărtășit trăirile cu noi și vă așteptăm la grupurile care se vor lansa în curând, mai exact cele de psihodramă, scriere creativă și lectură. Fiți cu ochii pe noi pentru a afla mai multe și a vă înscrie!

Mai multe despre Centrul Minții puteți afla aici, iar despre terapiile expresive aici.

Articol realizat de Paula Nuțaș, voluntar Minte Forte