Terapia prin arte vizuale

by Admin, 09/03/2018

Ce este terapia prin arte vizuale (art terapia)?

Art terapia este în primul rând o formă de expresie care ajută persoana să exteriorizeze emoții sau sentimente pe care nu le poate pune în cuvinte, folosind imagini (create prin desen, pictură, colaj sau modelaj) și exploatând procesul creativ. Exprimarea artistică poate deveni o modalitate de a clarifica o anumită experiență, de a o vedea dintr-o altă perspectivă, de a o reformula și de a experimenta posibile soluții pentru aceasta, prin intermediul artelor vizuale.

Exprimarea artistică este considerată o formă de imaginație activă, deoarece în cadrul ei, imaginile apar în mod spontan și pot fi explorate în continuare, creând noi imagini ca răspuns sau amplificând-o. Imaginile pot transmite gândurile, sentimentele și experiențele celor care le creează, dar cel mai important aspect al art terapiei este facilitarea descoperirii de către participant a semnificației personale a expresiei sale artistice.

Beneficii ale terapiei prin arte vizuale

Exprimarea prin arte vizuale este un mijloc terapeutic de a elibera emoțiile și a reconcilia conflictele emoționale, a facilita conștientizarea unor procese interioare și comunicarea lor, a dezvolta abilitățile sociale, a reduce  comportamentele nesănătoase, stresul și anxietatea, a crește încrederea în sine. De exemplu, realizarea de către un participant a unei picturi care îi exprimă sentimentele, îl poate ajuta pe acesta să devină mai conștient de acestea sau realizarea unui colaj de imagini poate avea un efect pozitiv asupra încrederii în sine.

Beneficiile specifie ale art terapiei vin din implicarea simțurilor, faptul că este o activitate concretă, manuală și că oferă un produs tangibil și durabil care poate deveni o componentă valoroasă a terapiei.

Cum se desfășoară o sesiune?

Art terapia de grup poate începe cu o discuție de deschidere, urmată de o sarcină de creație artistică, în grup sau individuală, încheindu-se cu o discuție asupra experienței artistice care tocmai s-a desfășurat.

Terapeutul și participantul a terapie pot privi, face referință la sau pot vorbi despre un desen sau o pictură realizată în cadrul sesiunii. Uneori, a vorbi despre o imagine și semnificațiile acesteia poate fi mai ușor decât a vorbi direct cu terapeutul despre anumite teme sensibile și complexe.

Bibliografie:

Malchiodi, C. A., (2005). Expressive Therapies. New York: Guildford Press.

 

Material realizat de Dumitrița Simion, coordonator Minte Forte