Cum ne confruntăm cu incertitudinea prezentului?

Dragă comunitate mintefortistă,

Suntem cu toții îngreunați de realitatea în care ne-am trezit în urmă cu doar câteva zile. Gândurile ne sunt împrăștiate, confuzia e puternică, amestecată pe alocuri cu teamă și tristețe. Vă invităm să căutăm acel loc din interiorul nostru, cald, înțelept și generator de compasiune față de sine și față de cei din jur. Să ne reamintim să fim buni, chiar și atunci când realitatea e dură cu noi. 

Vă propunem o serie de practici pe care le puteți încerca ori de câte ori vă confruntați cu incertitudinea realității exterioare:

  1. Acceptarea. Acest mod de a privi lumea, dar și pe noi înșine ne ajută să fim în contact cu ceea ce simțim și gândim despre o anumită situație. Acceptarea este opusul rezistenței pe care o depunem să nu trăim disconfortul emoțional asociat unui context. Acest lucru nu înseamnă că acceptarea reprezintă renunțare. Dimpotrivă, prin intermediul ei putem porni pe drumul schimbării, de îndată ce știm ce anume ne dorim să fie diferit și de ce. 
  2. Grija de sine. Mulți dintre noi percep acest tip de grijă ca fiind mai degrabă egoist. Motivul pentru care această percepție este eronată este acela că doar în momentul în care ne cunoaștem propriile nevoi și încercăm să le satisfacem, putem deveni resurse pentru cei din jur. Ori de câte ori vă simțiți vinovați că aveți grijă de voi, țineți minte că o mașină cu rezervorul gol nu ne poate ajuta în niciun fel să ajungem unde avem nevoie.
  3. Filtrarea gândurilor negative. Cu alte cuvinte: nu credeți tot ceea ce gândiți. În situații incerte și stresante, mintea noastră începe să construiască scenariile cele mai sumbre pentru a se pregăti în fața pericolelor. Acest proces trezește în noi și reacțiile emoționale specifice unui astfel de scenariu, ca și cum îl trăim chiar în prezent. Ce reușim să obținem astfel este doar un nivel mai ridicat de stres și lipsă de control asupra potențialelor pericole. Nu vom reuși mereu să înlocuim aceste gânduri intruzive, însă le putem observa și trata doar ca pe ceea ce sunt: gânduri. 
  4. Păstrarea atenției în prezent. Ori de câte ori simțim că minte noastră pornește pilotul automat al ruminațiilor și îngrijorărilor fără soluție, aducerea atenției asupra lucrurilor din prezent pe care le putem controla este esențială. Propria respirație este cea mai la îndemână pentru a practica acest tip de atenția. Colega noastră Melania Moldovan explică în acest scurt video cum puteți face acest lucru, pas cu pas.
  5. Construirea unui sens și a unei direcții. Doi dintre cei mai puternici factori motivatori în a ne atinge obiectivele și a fi de folos celor din jur sunt sentimentele unui anumit sens și scop al acțiunilor noastre. Acestea reprezintă o sursă de energie și speranță. Atunci când suntem conștienți de impactul propriilor noastre acțiuni asupra vieții altora, devenim mai motivați în a depăși obstacole și a ajunge acolo unde ne-am propus.

Articol redactat de Cristina Chirazof, membră Minte Forte

REFERINȚE: 

Seven Ways to Cope with Uncertainty. Christine Carter, Greater Good Magazine, 2020.

The great unknown: 10 tips for dealing with the stress of uncertainty. APA Stress in America Survey, 2021.

Ultimele articole